MODA, URODA, ZDROWIE, ŚLUB, O MNIE

środa, 13 sierpnia 2014

Frittata - włoski omlet

Frittata to włoska wersja omletu, który w swojej jajecznej masie ukrywa wszelkie dodane do niego składniki.
Przykładowy przepis
 składniki:



  • 2 młode cukinie, ok 40 dag
  • cebula, 1szt
  • czosnek, 2 ząbki
  • ser mozzarella, 12 dag
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • jajka, 6 szt
  • szynka wiejska lub parmeńska, 8 plastrów
  • świeża bazylia, pęczek

  • Cukinie ze skórką pokroić w kosteczkę. Cebulę czosnek i bazylię drobno posiekać. Mozarellę osączyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy podsmażyć cukinię z cebulą i czosnkiem przez 3-4 minuty zdjąć z patelni. Jajka rozmieszać widelcem dodać posiekaną bazylię sól pieprz. Pozostałą oliwę rozgrzać na szerokiej patelni wlać masę jajeczną, gdy lekko się zetnie ułożyć na wierzchu warzywa ikostki sera. Przykryć i smażyć na wolnym ogniu 6-8 minut. Podsmażony omlet ostrożnie zsunąć na talerz przykryć drugim talerzem odwrócić i ponownie przełożyć na patelnię. przykryć i smażyć jeszcze 3 minuty. Gotową frittatę pokroić na 8 kawałków (jak tort), każdą porcję przykryć plasterkiem szynki udekorować bazylią.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz