Creme brulée (Przypalony krem) to wykwintny francuski deser z wielowiekową tradycją. Pierwsze zapiski o kremie brulee są datowane na XVII w. chociaż do dziś nie wiem kiedy opracowano jego recepturę.
Podstawą tego znakomitego przysmaku jest krem z jaj, śmietany, cukru, pokryty skarmelizowanym cukrem. Krem brulee może być przygotowywany w różnych wersjach smakowych. Klasyczny brule nie może się jednak obejść bez aromatu wanilii.
• 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii
- W rondelku należy zagotować powoli śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Żółtka ubijamy, ale nie na puszysto. Dolewamy ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
- Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.
- Wstawiamy na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
- Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
- Każdy krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz