Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C, witaminę A, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas i wapń. Nie bez powodu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia” oraz "owocem aniołów".
Papai jest przypisywane wiele korzyści dla zdrowia:
- ułatwia trawienie,
- wzmacnia serce i układ krwionośny,
- ulepsza proces krzepnięcia krwi,
- pomaga redukować wagę,
- ma dobroczynne działanie dla skóry,
- może być pomocą w walce z ciężkimi chorobami, takimi jak cukrzyca czy nowotwór.
Papaja oprócz korzyści zdrowotnych jest po prostu smacznym owocem i może znaleźć zastosowanie jako składnik wielu dań. Tak samo pestki, ze względu na swój ostry, specyficzny smak mogą służyć jako przyprawa lub dodatek do niektórych potraw.
źródło: www.ekologia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz