MODA, URODA, ZDROWIE, ŚLUB, O MNIE

piątek, 16 stycznia 2015

Domowe pesto

 
Tradycyjne pesto składa się z kilku prostych składników: bazylii, oliwy, czosnku, parmezanu, orzechów piniowych. Jeśli chcesz zrobić nieco tańszą wersję tego sosu, zastąp parmezan dowolnym żółtym serem, a orzeszki - pestkami słonecznika. 



Pesto genueńskie


2 nabite szklanki bazylii
2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości)
1/3 szkl. parmezanu
1/3 szkl. oliwy, ewentualnie 1 łyżka stopionego masła
3 łyżki drobno zmielonych orzechów pinii lub włoskich

Czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i rozdrobnioną bazylią, dodając ser i orzechy utrzeć na jasnogroszkową masę (można to zrobić w mikserze). Jeśli ktoś chce dodać masło (smak będzie wykwintniejszy), należy to zrobić właśnie teraz i nadal ucierając dolewać stopniowo oliwę, aż sos będzie płynny. Sos można zrobić bez orzechów zwiększając mniej więcej o 1/3 ilość sera. Pesto można w porcjach zamrażać i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Wówczas przed zamrożeniem nie dodajemy do sosu parmezanu. Po wyjęciu pesto z lodówki wystarczy wcześniej delikatnie podgrzać, starannie wymieszać, dodać parmezan i podawać. Gdy chcemy przechowywać pesto przez kilka tygodni, należy je włożyć do słoiczka, zalać oliwą i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
źródło: www.metro.gazeta.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz