MODA, URODA, ZDROWIE, ŚLUB, O MNIE

środa, 14 stycznia 2015

PAPAJA - niepowtarzalny smak i właściwści

Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C, witaminę A, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas i wapń. Nie bez powodu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia” oraz "owocem aniołów".




Papai jest przypisywane wiele korzyści dla zdrowia:
  • ułatwia trawienie,
  • wzmacnia serce i układ krwionośny,
  • ulepsza proces krzepnięcia krwi,
  • pomaga redukować wagę,
  • ma dobroczynne działanie dla skóry,
  • może być pomocą w walce z ciężkimi chorobami, takimi jak cukrzyca czy nowotwór.
Papaja oprócz korzyści zdrowotnych jest po prostu smacznym owocem i może znaleźć zastosowanie jako składnik wielu dań. Tak samo pestki, ze względu na swój ostry, specyficzny smak mogą służyć jako przyprawa lub dodatek do niektórych potraw.
źródło: www.ekologia.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz