MODA, URODA, ZDROWIE, ŚLUB, O MNIE

piątek, 16 stycznia 2015

Olej arganowy - czy go znamy?

Olej arganowy posiada korzystne właściwości medyczne, kosmetyczne jak i spożywcze. W dzisiejszych czasach znany jest jako składnik wielu profesjonalnych i ekskluzywnych kosmetyków. Często jest dodawany do potraw, co nadaje im niesamowity smak i zapach. Stosowany jest także w medycynie, m.in. obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi oraz wspomaga naturalną odporność organizmu.
Olej arganowy (arganiowy) otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowej części Maroka. Drzewo arganowe dorasta do 10 metrów wysokości, a korona drzewa posiada średnicę do 14 metrów. Drzewo arganowe (argania spinosa) jest idealnie przystosowane do ostrego klimatu suchego i ubogiego w sole mineralne. By drzewo mogło egzystować i owocować w warunkach pustynnych, musi posiadać korzenie sięgające wody gruntowej i tym właśnie szczyci się drzewo arganowe – jego korzenie dochodzą do 30 metrów głębokości w ziemi. Drzewo arganowe żyje i owocuje średnio 150-200 lat, dość często spotykane są egzemplarze około 400-letnie. Drzewo arganowe owocuje co drugi rok, a w latach szczególnie suchych robi sobie dodatkowo przerwy w owocowaniu.
Owoce arganowe wielkością przypominają małą śliwkę, są koloru żółtego, w środku znajduje się gorzka masa z małą ilością ziarenek orzecha, natomiast jego skorupa jest 16 razy twardsza od skorupki orzecha laskowego.
Olej araganowy nazywany jest "płynnym złotem" lub "złotem Berberów" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność oraz pracochłonny proces pozyskiwania. Olej tłoczony na zimno ze świeżych orzechów jest przeznaczony dla przemysłu kosmetycznego, natomiast olej tłoczony tradycyjnie (z prażonych orzechów) jest to olej jakości spożywczej, sprzedawany m.in. na straganach w Maroko.
Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż olej z oliwek, z czerwonawym zabarwieniem. Nadaje się do spożycia jako dodatek i dressing do sałatek, jako marynata do mięs i innych produktów spożywczych, do gotowania i smażenia itd.
W medycynie naturalnej olej arganowy jest używany:

    • jako silny antyoksydant przeciwko wolnym rodnikom,
    • w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona,
    • w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi, skóry, prostaty,
    • w obniżaniu ciśnienia, poziomu cholesterolu, zmniejszaniu ryzyka zawału serca i miażdżycy,
    • wpływa dodatnio na krążenie krwi,
    • w leczeniu chorób skórnych, trądziku, poparzeń słonecznych,
    • przy problemach z włosami: wypadanie, rozdwajanie, itd.
    • przy problemach z cellulitis,
    • jako środek spowalniający procesy starzenia się.

    Zastosowanie kosmetyczne:
    • Olej arganowy odkryty na nowo przez przemysł kosmetyczny wykorzystywany jest do produkcji olejowych serum, przeciwzmarszczkowych kremów pod oczy, na dekolt i szyję, w produktach anti-agingowych.
    • Jako składnik w odżywkach i szamponach do włosów.




  • Stosuje się go jako odżywkę na paznokcie oraz składnik preparatów po depilacji i goleniu.

    • źródło: www.mydlandia.pl
      www.planetazdrowie.pl


      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz