MODA, URODA, ZDROWIE, ŚLUB, O MNIE

czwartek, 31 lipca 2014

Kokos - czy warto go jeść?

Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy owoc, tym silniejsze jego właściwosci. Z owocu kososa uzyskujemy miąższ, sok (zwany inaczej `woda kokosowa` lub `mlekiem kokosowym`) oraz olej kokosowy.


Miąższ składa sie głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są to jednak takie tluszcze jak te zawarte np. w mięsie czy nabiale, co sprawia, że są o wiele łatwiej trawione i przyswajane.
Sok znajduje sie we wnętrzu owocu. Ma on prawie że identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. Podczas drugiej wojny światowej stosowany byl on jako płyn do transfuzji, stosowany gdy zabrakło krwi naturalnej. Orzech kokosowy jest wiec naturalnym `dawcą krwi`. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródel elektrolitow. Zawiera też więcej potasu niż banany.
Sklad mleka kokosowego to:  woda, tlenek wapnia,  tlenek magnezu,  kwas fosforowy, żelazo,  potas oraz wiele innych skladników w mniejszych ilosciach. Woda kokosowa zawiera cukier, blonnik, bialko, przeciwutleniacze, sole mineralne oraz mnostwo witamin i minerałów. 

Olej kokosowy wyciskany jest z miąższu kokosa. Polowe zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, ktory w organizmie przeksztalca sie w monolauryn. Ma on silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Buduje rowniez odporność organizmu. Używany jest do leczenia długiej listy schorzeń i dolegliwości. Kwas laurynowy wystepuje w naturze w dużych ilościach tylko w dwóch miejscach, w orzechu kokosowym i w mleku matki, gdzie znajduje się po to, by wraz z pokarmem dostać się do organizmu dziecka i tam budować jego odporność.
Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, ktore zwalczają wolne rodniki, spowalniając
 procesy strzenia się skóry, sprawiając jednoczesnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. 

źródło: www.planetazdrowie.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz