MODA, URODA, ZDROWIE, ŚLUB, O MNIE

piątek, 19 września 2014

Crème brûlée - coś na weekend


Składniki:

500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii

  • W rondelku należy zagotować powoli śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • Żółtka ubijamy, ale nie na puszysto. Dolewamy ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
  • Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.
  • Wstawiamy na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
  • Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
  • Każdy krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Można też włożyć krem pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Musimy jednak uważać ponieważ pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny. Po ostudzeniu foremek ponownie schładzamy krem przez minimum 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz